BLOG

BLOG BY VEDRANA

20 godina ronjenja

test

Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 14:31:18


The sea, once it casts its spell...

Objavila: Vedrana Vidović 2017-04-19 08:47:09


Dani obaranja dubinskih rekorda..

Objavila: Vedrana Vidović 2017-01-09 08:59:12


Prvi put...

Objavila: Vedrana Vidović 2016-11-23 12:09:29


Heroine splitskoga sporta

Heroine splitskoga sporta – Ženska strana medalje

Večeras sam pozvana na promociju knjige:

Heroine splitskoga sporta – Ženska strana medalje

autora Herci Ganze Čaljkušić i Roberta Kučića.

Izuzetna mi je čast što sam se našla u istim koricama sa svim heroinama splitskog sporta a i što je ronjenje na dah zastupljeno "rame uz rame" sa velikim sportovima......

Hvala Herci od srca ♥

Objavila: Vedrana Vidović 2016-11-23 12:11:22


Memento mori...

Vrijeme prolazi....
trenuci nestaju u prošlosti i definiraju životni put....
Koliko puta stanemo i preispitamo taj put ?
Koliko puta se zapitamo zašto se neke stvari dešavaju, zbog čega ?
Dali smo sami odabrali taj put ili hodamo zatvorenih očiju kroz život?
Kroz glavu mi prolaze svi oni dragocijeni trenuci koje sam željela zaustaviti prije nego što su prošli zauvijek...
Dali su to trenuci koji su oblikovali moj životni put i utjecali na moje odluke?
Gledajući danas na odluke koje sam donijela,
pitam se dali sam mogla izabrati neki drugi put?


Suočena sa samoćom vlastitih misli, potpuno neobuzdanih i izvan kontrole,
ostala sam užasnuta proživljavajući možda najteže dane u svom životu.
Paralizirana od straha i užasnuta vlastitim mislima koje su se
izdajnički oslikavale na mom licu i pogledu koji je izbjegavao
tuđa lica i tuđe poglede pune pitanja.

Memento mori... "sjetite se da ćete umrijeti..."

To mi je odzvanjalo u glavi poput zvuka zvona starih zvonika ...
neprekidno me podsjećajući na neizbježno....
Zato sam se morala suočiti sa svojim strahom, ne kažem da sam ga pobjedila, samo kažem da sam se ......SUOČILA .....i prihvatila!!!!
U međuvremenu sam sredila misli i donijela nekoliko odluka
koje će odrediti novi/stari pravac u mom životu,
ali ovog puta sa puno manje straha ..... a sa puno više Ljubavi i Povjerenja.

HVALA svima koji su bili uz mene!!!!


Objavila: Vedrana Vidović 2016-11-23 12:11:00


U ime ronjenja

Buđenje u 5h ujutro, čak se i moja majčica probudila, ( da još živim kod majke dok ne preuredim stan ) ispijanje kafice je tradicionalni ritual u našoj kući, pa tegljenje opreme do auta , nekad mi je ža šta nisam igrala tenis.....uzmeš reket i to je to. Ronilačka borša nekad ima sto kila svega i svačega a kada živiš na četvrtom katu bez lifta onda možete i zamislit koji užitak doživljavam nakon ronjenja kad se onako zamantana i spržena od sunca vraćam sa mora. Onda još jedanput svu tu pustu opremu triba primistit u brod, nać mista i za druge borše jer na klupskom sam sa Komižanima (Vicko i Veljano).

Lagano isplovljavamo iz lučice i držim pravac prema Trogiru, odlučili smo da idemo ispod mosta radi vrimena a i lipši je put. Ulazak u Trogir je fantastičan, obrisi kamenog grada, ne možemo se nadivit njegovoj lipoti, a iza nas pogled na izlazak sunca kroz tmurne oblake koji navješćuju neveru.

Sastanak na Krknjašima sa ostatkom "flote" iz KŠR Splita i početak klupskog natjecanja. Vrime nam se malo popravilo, valovi su veliki ali dugi i neometano glisiramo prema Stipanskoj. Zankija ostavljam na lanterni i odlazim usidrit brod na istočnoj strani. Tu smo zatekli Tomu i Jakova di se lipo pričaju sa šjor pučanstvom, a biće da prićaju o vrimenu i tako.

Nakon 5 sati intezivnog lova imali smo malo toga za predat, jednu murinu , cipla i šarga a vjerovatno ni to neće proći na vaganju kao validna riba, biti će utisno. Na Orudu smo sreli Aljošu koji je imao lipu hamu a i par druge validne ribe, već nam je jasno tko je pobjednik jer hama je imala cca 4-5 kg. Toliko o apnea timu, sve sami dubinaši a ništa ribe ne lovidu, ali nema veze, pa nismo tu samo da bi ulovili nešto, tu smo skroz iz drugih razloga!!!!

Tu smo u ime ronjenja !!!
Ronjenje... najljepše od naljepšeg, ništa na ovome svijetu čovika ne može približit prirodi kao zaron u plavo, ništa na ovom svitu mu nemože na tako jednostavan način pokazat tko je i što je, kao kad zadržava dah po morem.
Pitate se čemu one roze i zelene kroksice na slici, e pa sada sljedi objašnjenje;
More ne bira, More ne pita, Moru nije važno niti ga je briga jesi li plav ili zelen, roz ili žut, muško ili žensko, dijete ili starac, bogat ili siromašan, mal ili veli.... More ne pita i nije ga briga, ono širi ruke prema svima, pozdravlja mornare i putnike, ronioce i furešte. More ne dijeli ljude na klase, More ne dijeli ljude po vjeri, More ne dijeli ljude po nacionalnosti, ono samo širi svoje ruke i radosno dočekuje sve ljude dobre volje.
U ime ronjenja....
u ime Mora !!!!


Objavila: Vedrana Vidović 2016-11-23 12:10:45


Što je ronjenje na dah?

Što je ronjenje na dah ?


Zabava, hobi, rekreacija, sport ili način života. Vjerovatno sve zajedno jer nemože biti samo jedno, nemože biti samo sport a bez zabave, nemože biti samo zabava ili hobi jer i to ti brzo dosadi pa tražiš nešto drugo i zanimljivije.......kao da ima nešto zanimljivije od ronjenja Ronjenje na dah je stil života !!!


Živiš za more i sa morem , prijatelji su ti ronioci i pričaju o moru, vikendima sanjaš odlazak na neku ljepu ronilačku destinaciju i zaron u plavo .........

Soba ti je puna ronilačke opreme, peraje i monoperaje ti leže po sredini sobe a ronilačka odijela možeš naći na svakom kantunu sobe, masku i disalicu napipaš rukom ispod jastuka, a u pojas sa olovima vjerovatno bubneš nogom svako jutro kad ustaješ. To je to !!!


Ronjenje na dah je stil života i kao neka droga prolazi ti kroz vene i udara punom forcom u možđane...... Jedini način da se smiriš je odlazak na more, da dobiješ još jednu dozu modrog beskraja .......


Objavila: Vedrana Vidović 2017-10-03 20:09:26


Dahab, Blue Hole !!

Dahab, Blue Hole !!

Fenomenalna slika noćnog krajolika poznate ronilačke destinacije u Dahabu, Blue Hole !!!

Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 09:43:04


Pirati sa Modrog jezera

Ovo su avanture pirata sa Modrog jezera..

Malo o jezeru: Modro jezero jedno je od najljepših krških jezera u Hrvatskoj. Razina njegove vode tijekom godine znatno oscilira tako da nisu rijetke godine kada potpuno presuši. U tim slučajevima na njegovu dnu igra se nogomet. Tijekom ljetnih mjeseci uglavnom ima dovoljno vode za kupanje, a nije rijetkost ni da se igraju različiti vodeni sportovi. Posebna briga vodi se o kvaliteti vode i urednosti plaža.

Ovu nedjelju odlučili smo posjetit naše prijatelje i kolege ronioce iz Imotskog i provjerit kakvo je stanje u Modrom jezeru jer je sada preko 105 metara dubine. Čisto za usporedbu prošle godine smo bili u isto vrijeme i bilo je 20 metara dubine a u šestom mjesecu je skroz presušilo.

Početna stanica...INA Smokovik gdje smo ja i moja prija Anita dočekali Tomu , Mira, Duju i Marijana... Odma smo napravili mali brifing na kojem smo dogovorili plan puta, ronjenja, prenošenja opreme i tko će teglit najteže stvari.

Kako je ronjenje ozbiljan sport odlučili smo zadržati visok stupanj ozbiljnosti , digniteta i profesionalnosti.....

Znali smo da svaki naš pokret , svaki naš zaron prate mladi ronioci sa obale i upijaju viđeno znanje kao spužve. Ja kao autoritet u ronjenju na dah ne bi ni dopustila nepodopštine, neozbiljnost i zajebanciju na tako odgovornom mjestu.

Meni je ovo bio svojevrstan test ronjenja jer nakon cijele zime začepljenog nosa i muke sa alergijom napokon slobodno mogu zaranjati bez da mi iz nosa ispadaju rezervni djelovi i igračke iz djetinstva.Temperatura na površini je cca 13c a na 20 metara dubine je jako brrrrrrrrrrrr hladno i mračno , skoro pa potpuni mrak.

Tomo je pokušao na potpuno novi način doći u doticaj sa nedirnutom prirodom tako da se u jednom trenutku potpuno stopio..... Srećom u Imotskom nema lavova ili nekih drugih divljih životinja jer poznavajući Tomu ta prića ne bi sretno završila.........po lavove ha ha ha h

Na kraju naše piratske avanture i pendranja uzbrdo sa full ronilačkom opremom ( srećom ne ronim sa bocama ) i mnoštvo potrošenih kalorija došlo je vrijeme za okrijepu. Tko nije bio u Imotskom nezna što je gostoprimstvo !!! Najednom se na stolu stvorilo brdo delicija koje svaki ronilac najviše cijeni i voli, naravno da to nije jelo od kojeg se bolje roni ali nakon obilatog prejedanja i nadoknađivanja onih jadnih kalorija svakako smo se osjećali... ispunjenije !!!! Hvala Luka na svemu , car si i gotovo ..

Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 09:42:24


Co2 i O2 Table

Co2 i O2 Table

Slobodno skinite i sherajte ove Co2 i O2 tablice na linku ispod:

CO2 O2 tablica

Koliko tablica ste napravili ovaj tjedan ?

Želite znati više? Kontaktirajte nas i saznajte infomacije o ronjenju na dah!!!

Objavila: Vedrana Vidović 2017-09-26 18:55:40


Loïc Leferme...

Loïc Leferme (28. kolovoz 1970 - 11 travnja 2007)


11. travnja 2013. navršila se sedma godišnjica od tragične nesreće u kojoj je stradao Loïc Leferme...
francuski ronilac koji je držao svjetski rekord u ronjenju na dah u disciplini No Limit . Loic je također bio jedan od osnivača AIDA Int. 1990 godine sa Roland Speckerom i Claude Chapuis u Nici. Njegov prvi svjetski rekord je bio 137 metara 1999.godine a 2002. godine postavio je svjetski rekord u disciplini No Limit sa zaronom od 162 metara. Dana 30. listopada 2004. postavio je novi ​​svjetski rekord sa zaronom od 171 metara u No Limit disciplini. Umro je tijekom privatnog treninga u Villefranche-sur-Mer usljed zatajenja opreme te nije na vrijeme izronio. Trenirao je za postavljanje novih rekorda u disciplini No Limit .


Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 09:41:46


20 sigurnosnih pravila u ronjenju na dah

20 sigurnosnih pravila u ronjenju na dah

(1) ODABERITE PARTNERA I NIKADA NE RONITE SAMI
(2) NIKADA NE RONITE NAKON «SCUBA» RONJENJA;dopušteno je nakon 12 sati (Henryev zakon)
(3) NE ISKUŠAVAJ FLEKSIBILNOST SVOJIH BUBNJIĆA
(4) UVIJEK SE ISPRAVNO OPTERETITE (PLOVNOST)
(5) PRIJE RONJENJA NAPRAVITE ZAJEDNO PLAN RONJENJA I PROCJENITE MORSKE UVJETE

(6) PRIJE ZARANJANJA UKLONITE DISALICU S USTA
(7) NIKADA NE IZDIŠITE POD VODOM ILI SILOVITO NA POVRŠINI
(8) NIKADA NE RONITE BEZ ODGOVARAJUĆE PLUTAČE & ZASTAVICE
(9) ODRŽAVAJTE TOČAN INTERVAL IZMEĐU DUBOKIH ZARONA; (Henryev zakon)
(10) NIKADA NE HIPERVENTILIRAJTE

(11) IZBJEGAVAJTE DRAMATIČNE OKRETAJE NA KRAJU ZARONA
(12) NIKAD NE GLEDAJTE DOLJE PRILIKOM ZARONA NITI GORE PRILIKOM IZRONA
(13) NEMOJTE POVEĆAVATI KRETANJE (BRZINU) NA POSLJEDNJEM DIJELU IZRONA; budite mirni
(14) BUDITE SVJESNI OPASNOSTI OD RONJENJA S PRAZNIM PLUĆIMA
(15) NE RONITE NAKON «SAMBE» ILI «BLACKOUTA»

(16) OSTAVITE DOVOLJNO VREMENA ZA FIZIČKO PRILAGOĐAVANJE
(17) IZBJEGAVAJTE NEGATIVNE SUGESTIJE
(18) NIKADA NE RONITE AKO STE UMORNI ILI PREHLAĐENI; niti s prehladom niti ako ste pod utjecajem droga ili alkohola
(19) VAŽAN JE PRAVILAN RASPORED PREHRANE & HIDRATACIJE
(20) UPOZNAJTE SVOJE TIJELO

Želite znati više?
Kontaktirajte nas i saznajte infomacije o ronjenju na dah!!!

Objavila: Vedrana Vidović 2017-09-26 18:55:25


Pogledajte kako sada izgledaju Modro i Crveno jezero

Velika količina oborina kojoj smo svjedoci ovih mjeseci napunila je i imotska jezera. Modro jezero mjeri vodostaj od gotovo 100 metara, najveći u protekle tri godine. Zanimljivost je utoliko veća što je Modro jezero presušilo 2011. i 2012. godine, a što očito neće biti slučaj ove godine. Dubina Crvenog jezera je veća od 300 metara. S obzirom na najave meteorologa o kišnom travnju, vodostaji imotskih jezera biti će idućih dana i tjedana još i veći, piše Dalmacija News

Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 09:41:17


SPLITEAM sport emisija ugoscuje Vedranu Vidovic

Preneseno sa:
http://www.spliteam.hr/vijest/spliteam-sport-emisija-ugoscuje-vedranu-vidovic

U čovjekovoj prirodi je da vječno traga za nepoznatim i da ispituje granice vlastite izdržljivosti. U ovoj rečenici sastavljena je cijela ljepota i filozofija ronjenja. Apnea je sport koji u Hrvatskoj svakim danom okuplja sve veći broj zainteresiranih zaljubljenika. SPLITEAM sport emisija ovog tjedna ugostit će proslavljenu splitsku apneašicu, licenciranu AIDA instruktoricu i međunarodnog suca ronjenja na dah, Vedranu Vidović.

Vedrana se aktivnim ronjenjem bavi od 1998. godine, a član je KŠR kluba Split od 2002. Aktivno roni na brojnim ekološkim akcijama i natjecanjima gdje postiže zavidne uspjehe. Oborila je 12 hrvatskih AIDA rekorda u ronjenju na dah, te istodobno držala rekorde u svih pet morskih/dubinskih disciplina. Držala je također sedam hrvatskih AIDA rekorda od mogućih osam disciplina, aktivno radeći na promociji i razvoju ronjenja na dah u Hrvatskoj. O svojim počecima, disciplinama, tehnikama disanja i opuštanja, sigurnosti samog sporta i Vedraninoj školi ronjenja na dah, saznajte više ovog ponedjeljka od 18 sati na www.klfm.org. Slušajte nas i dalje!

Piše: Duje Tomić

Objavila: Vedrana Vidović 2018-05-16 09:41:10


Vedrana Vidovic